Co je to HACCP?
HACCP je anglická zkratka pro Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points). Jde tedy o nástroj a systém, který v potravinové výrobě pomáhá předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Vychází z nařízení Evropské unie o hygieně potravin a platí pro všechny potravinářské podniky, které vyrábí, zpracovávají a distribuují potraviny. HACCP zahrnuje provedení analýzy nebezpečí, stanovení kritických kontrolních bodů a hodnot mezí, sledování stavu v kritických bodech, stanovení nápravných opatření, ověřovacích postupů a vedení záznamů o prováděných kontrolách.
Při kontrole a manipulaci potravin v rámci kontrolního systému HACCP je třeba manipulovat s potravinami v jednorázových rukavicích a dodržovat další hygienické zásady. HACCP také stanovuje přípustné zacházení a nakládání s obalovými materiály a kontroluje jejich dodavatele.